Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka neapolitańska

Składniki:

    • 1 kg zielonych orzechów włoskich
    • 1  litr wódki czystej
    • 1 szklanka płatków dzikiej róży
    • 5 pokrojonych owoców dzikiej róży
    • 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii
    • 3 goździki
    • ½ laski cynamonu
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka wody


    Sposób przyrządzenia:
    Zielone orzech włoskie umyć, rozkroić na połowę, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i wody, szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące. Przefiltrować. Z cukru i wody przygotować syrop, schłodzić. Połączyć nalew z syropem, odstawić zamknięty na 24 godziny. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *