Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka moskiewska

Składniki:

    • 1 litr spirytusu
    • 4 szklanki wody
    • 5 dkg korzenia imbiru
    • 5 dkg szałwi
    • 5 dkg mięty pieprzowej
    • 5 dkg korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)


    Sposób przyrządzenia:
    Wymieszać spirytus z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w słoju roztworem spirytusu, odstawić na 7 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po 7 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
    Uwaga: Proporcje wagowe podano dla świeżych roślin. W przypadku użycia suszu należy wagę zmniejszyć minimum 5 krotnie.
    Fotografia: Pięciornika kurze ziele
    Roślina pospolita na całym obszarze niżowym kraju, spotykana na pastwiskach, torfowiskach, leśnych polanach, łąkach, wrzosowiskach.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *