Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka lwowska

Składniki:

    1 litr spirytusu 96%
    25 dkg suszonego głogu
    10 suszonych śliwek
    3 dkg rodzynek królewskich
    3 dkg suszonej tarniny

    ½ laski wanilii
    1 łyżeczka rozdrobnionej suchej skórki cytrynowej
    1 szklanka miodu
    3 szklanki wody

    Sposób przyrządzenia:
    Suszone owoce bardzo dokładnie umyć, umieścić w słoju. Wodę zagotować, przelać do słoja, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, zamknąć pozwolić aby napar sam się schłodził do temperatury około 40 stopni, dodać miód, wymieszać, dodać spirytus, słój szczelnie zamknąć na okres 30 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsać słojem aby nalew się dokładniej mieszał. Po 30 dniach nalewkę filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

    New layer…
    New layer…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *