Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka brzoskwiniowo migdałowa

Składniki:

    • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
    • 1 rozgnieciona pestka brzoskwini
    • ½ szklanki cukru
    • 2 szklanki wody
    • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
    • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
    • 2 szklanki spirytusu
    • 1 szklanka koniaku
    • 10 słodkich migdałów


    Sposób przyrządzenia:
    Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać alkoholami i wodą z cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał smaku i zapachu.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *