Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka brzoskwiniowa wytrawna

Składniki:

    • 2 kg dojrzałych brzoskwiń
    • ¼ l spirytusu
    • 1 litr wódki 40º
    • 20 dkg cukru
    • 1 łyżka posiekanego łyka dębowego (część kory dębu przylegająca do pnia)


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki (kilka pestek odłożyć). Nieduży gąsiorek do połowy napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia dodać odłożone pestki brzoskwiniowe, łyko dębowe, zalać wszystko wódką wymieszaną ze spirytusem, zakorkować, zostawić na 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu, często potrząsając gąsiorem, a przez następne 2 tygodnie trzymać w cieple. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować przez bibułę, rozlać do butelek, zakorkować i trzymać co najmniej pół roku.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

    .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *