Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka brzoskwiniowa aromatyczna

Składniki:

    • 1 kg brzoskwiń
    • 0,5 kg cukru
    • 1 l wódki 40°
    • 1 szklanka spirytusu 95°
    • 0,1 l koniaku
    • szczypta cynamonu
    • 1 ziarno kardamonu


    Sposób przyrządzenia:
    Dojrzałe brzoskwinie umyte i osączone w całości wkładamy do słoja, wsypujemy cukier i zalewamy alkoholem. Owoce powinny być całkowicie przykryte. Maceracja 3 tygodnie w ciepłym słonecznym miejscu, co 2-3 dni należy wstrząsać słojem. Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 2-3 miesiące. Owoce można zalać przegotowanym, gęstym syropem cukrowym, uzyskamy z nich świetny, aromatyczny deser lub dodatek do ciast i lodów.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *