Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka aroniowa korzenno miodowa

Składniki:

    • 1 l spirytusu
    • 30 dag owoców aronii
    • ½ l czystej wódki
    • szklanka cukru
    • laska wanilii, skórka pomarańczowa
    • 3-4 goździki
    • kawałek kory cynamonowej
    • ½ szklanki płynnego miodu


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce przesypujemy na sito, przepłukujemy zimną wodą i lekko rozgniatamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane przesypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C. Po 15 min piekarnik wyłączamy, ale owoce pozostawiamy tam przez kolejne 45 min. Gdy przywiędną, stracą goryczkę. Przekładamy aronię do słoja, przesypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy je czystą wódką, dodajemy wanilię, goździki i miód. Odstawiamy na trzy tygodnie w ciemne miejsce.
    Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Odstawiamy na okres 6 miesięcy w ciemnym miejscu.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *