Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka Galiano

Składniki:


  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
  • 1 laska cynamonu
  • 1 rozcięta wzdłuż laska wanilii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego biedrzyńca
  • 1 pokrojony w plastry banan
  • 1 pokrojony w kostkę plaster ananasa


Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, schłodzić, rozpuścić w niej miód. Wszystkie składniki nalewki umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem i wodą z miodem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie energicznie potrząsając gąsiorkiem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *