• 4 średniej wielkości patisony
  • 3 duże marchewki|
  • 0,5 kg grzybów ( leśne lub pieczarki)|
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 0,5 kg sera  |
  • sól, pieprz

Sos: 

  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego |
  • 1 cebula
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz, chilli


Sposób przyrządzenia:

Patisony myjemy wykrawamy środki. I oczyszczamy z miąższu. Zasypujemy w środku solą. 1 godzinę przed nakładaniem farszu. Kasze gotujemy do miękkości zgodnie z opisem na opakowaniu.  Grzyby podsmażamy z cebulą. Usmażone dodajemy do wystudzonej kaszy. Trzemy marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dajemy do kaszy. Ser starty wrzucamy do reszty i wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do patisonów  aby farsz wystawał. Na patelni podsmażyć cebulę na oleju, po 5 minutach  wlać koncentrat i dodać czosnek. I gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać bazylię drobno pokrojoną. Przyprawić do smaku. Dodać sos do patisonów. I piec w temperaturze 180 stopni 40 minut. 
Dla informacji:  Jeśli patisony mają twardą skórkę i jemy farsz z patisona jak z miski. Polewając sosem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz

 

 

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi