Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młoda kapusta z galuszkami

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny – opcjonalnie

Galuszki:

  • 1 jajka
  • 2/3 szklanki wody
  • mąka pszenna
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Kapustę posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu zalać wodą kapustę i marchewkę, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 – 3 minuty, odlać wodę. Do kapusty dodać masło, wstępnie przyprawić, podlać wodą, dusić powoli. Gdy kapusta będzie miękka dodać koperek i skorygować smak przyprawami. Miękką kapustę możemy zakwasić sokiem cytrynowym i zagęścić białą zasmażką. Trzymać w cieple. W międzyczasie przyrządzić kluseczki galuszki. Wodę zmiksować z jajkiem i solą. Ciągle miksując na wolnych obrotach  dodawać mąkę do momentu aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z solą. Używając łyżeczki do herbaty nabierać ciasta i przekładać je do wrzątku, gotować powoli aż kluseczki wypłyną. Odcedzić. Podawać z kapustą polane masłem lub śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *