Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młoda kapusta

kapusta8lp.jpgMoja rodzinka uwielbia kapustkę zabielaną mlekiem.
1) Kapustkę szatkuję,lekko obgotuję w wodzie i do odcedzonej dodaję zeszkloną na tłuszczu (margaryna lub masło) jedną główkę średniej cebuli oraz niedużo wody (ok 0,5 szklanki) , 1 rosołek i odrobinę wegety lub jarzynki.Gotuję krótko i zagęszczam zawiesiną sporządzoną : 0,5 szkl. mleka,1-2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka mąki (wymieszać i wlać do akpusty).Dodaję 1-2 łyżki siekanego koperku.Do smaku doprawiam jeszcze pieprzem,solą,odrobiną cukru,kwaskiem cytrynowym.Jest super zwłaszcza do młodych ziemniaczków.
Zyczę s m a c z n e g o !!!! Halinka

Uwielbiam młodą kapustę! Można ją jeść na wiele sposobów. Poniżej trzy proste potrawy, trzeba pamiętać, że do nich nadaje się tylko bardzo młoda kapusta, tzn. taka z ciemnozielonymi "luźnymi" listkami (nie może być zbita).
2) Kapusta na parze
Małą gotuję całą – dużą dzielę na pół. Gotuję dosłownie kilka minut – musi być nadal jędrna i intensywnie zielona, jak się przegotuje, robi się kapeć. Wyjąć. Pokroić w ćwiartki. Solę odrobinę przed podaniem. Podawać posypana tartą bułką i polana masełkiem.
3)Smażona na maśle
Szatkuję kapustkę i wrzucam na rozgrzane masełko, przyprawiamy, smażę tylko kilka chwil, aby nie straciła jędrności – musi chrupać.
Jeśli chcecie, aby ładnie wyglądała, można dodać marchewkę. Umytą i obraną marchewkę traktujemy wzdłuż obieraczkiem do warzyw, dzięki czemu uzyskujemy długi i bardzo cienkie plasterki. Blanszujemy, a następnie wrzucamy na masło przed kapustą.
4)Smażona na słodko
Garść orzechów arachidowych (niesolonych), pokroić lub utłuc (kawałki nie moga byc za duże, ale nie chodzi nam o mielonkę). Wrzucic na gorącą patelnię. Podprażyć. Odsypać na talerzyk. Rozgrzać na patelni trochę masła, wrzucić poszatkowaną kapustę. Chwilę podsmażyć. Dodać łyżeczke miodu (wszystko oczywiście zależy od ilości kapusty, ale nie należy przesadzać, ma mieć tylko lekki słodki posmak, to nie deser!). Podsmażyć – powinna się odrobinę przypalić – miodek musi trochę skarmelizować, pod koniec smażenia dodać orzeszki.
Smacznego Dao

5) Pod koniec gotowania dodaję do kapusty rozrobioną zupę ogonową w proszku. kapusta jest wtedy troche zageszczona , doprawiona i ma orginalny smak. A gotuje różni z wędliną, z mięsem, z koperkiem …. to zależy co mam w lodówce i na co mam akurat ochttę. A jesli dodaje sie zuoę ogonową nie trzeba dodawać przecieru pomidorowego.
Bercia

1 comment for “Młoda kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *