Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mózgowa polewka

Składniki:

  • 0,5 kg móżdżku cielęcego
  • cebula
  • 80 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • czerstwa bułka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mózg dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem.
Następnie cebulę posiekać i razem z mózgiem przesmażyć na połowie masła.
W miedzy czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją 1 litrem wody.
Dodać jeszcze móżdżek i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym doprowadzić  do zagotowania.
W między czasie na pozostałym maśle przesmażyć bułkę pokrojoną w kostkę i powstałe grzanki podawać razem z zupą.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *