Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy świat IV

 

 

Gofry z winem gazowanym

Składniki:

    • 25 dkg mąki
    • 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
    • 10 dkg cukru
    • 1 jajko
    • 2/3 szklanki gazowanego wina
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy do smaku
  • Sposób przyrządzenia:
    Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać wino, wymieszać.

    Gofry czekoladowe

  •  
      • 12,5 dkg mąki
      • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
      • 13,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 12,5 dkg cukru
      • 4 jajka
      • 8 łyżek mleka
      • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      • 5 dkg posiekanych migdałów
      • 50 dkg tartej czekolady
      • cukier waniliowy do smaku
    • Sposób przyrządzenia:
      Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodawać partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mleko. Do tak przygotowanego ciasta dodać migdały i czekoladę, delikatnie wymieszać.

      Gofry Brukselskie

    •  
        • 22,5 dkg mąki
        • ½ łyżeczki suszonych drożdży
        • 4 łyżki cukru
        • 1 jajko
        • 350 ml mleka
        • 4 łyżki oleju lub rozpuszczonej margaryny
        • cukier waniliowy
        • sól do smaku
      • Sposób przyrządzenia:
        Białko jajka oddzielić od żółtka. Suche drożdże staranie wymieszać z mąką, dodać do nich cukier, sól, mleko, żółtko i olej, miksować aż ciasto będzie jednorodną masą, nakryć, odstawić na około 1 godzinę. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.

        Gofry kokosowe

      •  
          • 10 dkg mąki
          • 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 3 łyżki cukru
          • 3 jajka
          • 1 łyżka rumu
          • 3 łyżki wiórek kokosowych
          • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
        • Sposób przyrządzenia:
          Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i rumem. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta dodac wiórki kokosowe i wymieszać.

          Gofry z makiem

        •  
            • 25 dkg mąki
            • 10 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
            • 10 dkg cukru
            • 1 jajko
            • 1 szklanka śmietany
            • 5 dkg mielonego maku
            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
            • cukier waniliowy do smaku
          • Sposób przyrządzenia:
            Olej dokładnie zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.. Ciągle miksując dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Do tak przygotowanego ciasta dodać mak i rozmieszać.

            I na tym koniec. Myślę że każdy z Was znajdzie tutaj coś co odpowiada jego preferencją smakowym. Jak już pisałam we wstępie gofry te mogą być podawane solo, a także obłożone różnymi dodatkami od prostej bitej śmietany zaczynając, na najbardziej wymyślnych kremach kończąc. Na koniec jeszcze raz przypominam, przyrządzone już ciasto należy przed wlaniem do gofrownicy zawsze mieszać gdyż składniki lubią się rozwarstwiać. Proces miksowania należy przeprowadzać bardzo starannie i dokładnie wg przepisów. Pozostaje mi tylko życzyć Państwu powodzenia. To nie jest naprawdę trudne.

            Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *