Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Musaka z jagnięciny i ziemniaków

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g chudej mielonej jagnięciny
  • 250 g pieczarek
  • 425 g pomidorów z puszki
  • 150 ml rosołu z jagnięcia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 bakłażan
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 115 g sera camembert
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • 55 g sera greckiego kefalotiri
  • natka pietruszki

Sposób wykonania;
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebule i czosnek, wówczas dodać mięso razem z pokrojonymi grzybami i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać pomidory oraz wywar i nadal dusić kolejne 10 minut.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Dokładnie mieszając pozostawić na ogniu do zgęstnienia.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i plastry bakłażana.
Na wierzch wylać jajka roztrzepane z serem i doprawione solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 45 minut.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *