Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Murzynek z gruszkami

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 5 jaj
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 gruszki

Sposób wykonania:
Do rondelka wrzucić masło, dodać kakao oraz cukier.
Podgrzewać na małym ogniu aby masło się rozpuściło.
Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać olej oraz 1/3 szkl wody.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Powstałe ciasto przelać do formy a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piec około godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *