Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mule zapiekane z okruchami chleba

Składniki:

  • 500 g świeżych omułków
  • 7 łyżek wytrawnego białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g okruchów miąższu białego pieczywa
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mule oczyścić, usuwając uszkodzone i otwarte.
    Następnie zalać je winem, wrzucić czosnek i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 4 minut.
    Po tym czasie je odcedzić i usunąć te które się nie otworzyły.
    Oddzielić mięso i odstawić na bok z połowa muszli.
    Okruchy pieczywa podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym wymieszać z natką pietruszki.
    Na połówkach muszli ułożyć mięso, posypać je kruszonką i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
    Skropić jeszcze oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 5 minut.
    Przed podaniem oprószyć pieprzem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *