Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele w syropie cytrynowym

Składniki:

  • 50 dkg dorodnych moreli
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki otartej z cytryny skórki


    Sposób przyrządzenia:

    Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny. Gotować powoli mieszając przez około 90 minut. Powstałą podczas gotowania pianę usuwać. Tak przetworzone owoce umieścić w sterylnie czystych słojach, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do momentu aż słoje będą chłodne.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *