Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno soczyste żeberka Pauliny

Wypróbuj przepis na mocno soczyste żeberka Pauliny. Oprócz mięsa do tego przepisu potrzebujesz: musztardy, miodu, czosnku i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek 
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek musztardy
  • 1 żabek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić.
    Do miski przełożyć miód, musztardę, sok z cytryny oraz olej roślinny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze słodką oraz ostrą paprykę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 3 godzin.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *