Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno soczyste żeberka

Poznaj sekret przepysznych przepisów na znakomite żeberka. Tym razem mocno soczyste żeberka z grilla. Przepis zawiera: żeberka wieprzowe, ketchup, miód, czosnek oraz lubczyk.  
 

Składniki:

  • ½ kg żeberek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić na mniejsze porcje.
    Następnie do miseczki przelać olej, miód oraz ketchup.
    Dokładnie wymieszać.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze lubczyk i paprykę.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstała marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Im dłużej będą się marynować tym lepiej.
    Można je wstawić do lodówki nawet na całą noc.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoto. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *