Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięso duszone w potrawce

Podaję prosty i pyszny przepis na duszone mięso w warzywach. W ten sposób można przygotować praktycznie każdy rodzaj mięsa i rybę. Polecam mięso z udek kurczaka i cielęcinę. Na 4 osoby potrzebujemy 60 dag mięsa oczyszczonego z błon, ścięgien i skóry. Porcjujemy na kawałki wielkości około 5 dag. Jedną włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki julienne lub ścieramy na tarce jarzynowej. Doskonała do tego jest włoszczyzna mrożona Hortexu, która jest już ślicznie poszatkowana. Mięso nacieramy solą, obtaczamy w mące krupczatce, nadmiar mąki strzepujemy. Obsmażamy kawałki mięsa na klarowanym maśle. Przekładamy do garnka, dodajemy poszatkowane warzywa, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. Podajemy ze świeżą bagietką, kaszą jęczmienną albo z białym ryżem. Wskazówki: twarde gatunki mięsa udusić do miękkości przed dodaniem jarzyn z dodatkiem kawałka pora. Do jarzynki wkrajamy tylko białe części pora. Zielone liście wyjmujemy po uduszeniu. Szczerze polecam do duszenia używać szybkowaru, czas gotowania skraca się do 20 minut!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *