Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięsne kulki z marynowaną pieczarką

 

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 sucha kajzerka
  • 25 dag marynowanych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kilka liści sałaty
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę oraz czosnek posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Następnie do mięsa wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę oraz namoczoną bułkę.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie z powstałej mięsnej masy formujemy kulki do których wciskamy po jednej pieczarce i obtaczamy  w bułce tartej.
    Gotowe klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
    Przed podaniem układamy klopsy na liściach sałaty i dekorujemy listkami bazylii.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *