Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięsna zapiekanka mojej Babci


Składniki:

    • 60 dkg mieszanego mięsa mielonego
    • 40 dkg utartego sera żółtego
    • 1 szklanka śmietany
    • 1 szklanka majonezu
    • 2 jajka
    • 1 duży ugotowany ziemniak
    • marynowane i kiszone jarzyny wg uznania
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem i 1 jajkiem. Mielone mięso przyprawić, dodać jajko. Ziemniaka i jarzyny pokroić w kostkę. Odpowiednio dużą brytfannę posmarować oliwą i wysypać tartą bułką. Na dnie brytfanny ułożyć warstwę z mielonego mięsa, na nim rozłożyć ziemniaka i jarzyny, zalać całość śmietaną z dodatkami i jako ostatnią warstwę posypać tarty ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i przyrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *