Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodownik z makiem

 

Składniki:

  •  1 szkl. miodu
  •  150 g cukru
  •  500 g mąki
  •  2 jajka
  •  10 g sody oczyszczanej
  •  1 szkl. maku
  •  łyżka skórki startej z cytryny
  •  łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 1 szklankę wody, dodać cukier oraz miód i zagotować na małym ogniu.
    Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie nie przerywając mieszania dodawać  mąkę, cynamon, żółtka oraz skórkę z cytryny.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze przesiany mak i sodę.
    Wyrobione ciasto owinąć lnianą ściereczką i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie przełożyć ciasto na blasze wysmarowaną tłuszczem.
    Wierzch posmarować jajkiem po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *