Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże zapieczone w sosie beszamelowym

Składniki:

  • 50 dkg świeżych muli

Marynata:

  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sos:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Małże wyszczotkować pod bieżącą wodą bezwzględnie odrzucając te których muszle są otwarte. Małże zalać wrzątkiem, gotować chwilkę aż się otworzą. Widelcem wyjąć mięso małży, skorupki odłożyć. Mięso małży zalać marynatą i odstawić na około 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. W niedużym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia mieszając. Tak przygotowany sos przecedzić przez sito, przyprawić, dodać posiekane czosnek i koperek, wymieszać. Mięso małży obsączyć z marynaty, włożyć do muszli, zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *