Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże z makaronem

Składniki:

  • 50 dkg małży
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz
  • 20 dkg ulubionego makaronu
  • 1 posiekana papryczka chili – opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, odrzucić te które są otwarte. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić. W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać małże wraz z muszlami, lub jeśli używamy posiekanego mięsa, mięso, smażyć mieszając 1 minutę. Dodać wino, a gdy zacznie wrzeć dodać śmietanę i pietruszkę, dusić 2 minuty, dodać płynną zawartość muszli, wymieszać. Na patelnię dodać makaron, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzewać aż danie nabierze odpowiedniej temperatury i podawać.
Uwaga: do przygotowania dania możemy użyć posiekanego mięsa małży. W tym celu po umyciu małże należy delikatnie otworzyć, odlać do kubka płynną zawartość muszli, mięso oderwać i posiekać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *