Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże w sosie chili z makaronem spaghetti

Składniki:

  • 2 kg świerzych małży
  • 25 dkg makaronu spaghetti
  • ½ szklanki białego wina
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanego drobno imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 szklanki sosu chili
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • ¼ szklanki prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia:
Małże przebrać, usunąć jeśli się znajdzie otwarte. Pozostałe dokładnie wyszorować. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wino i wodę, dodać imbir i pieprz ziarnisty. Dodać małże, gotować 5 minut. Przykryć rondel i energicznie nim przez chwilę potrząsać, usunąć małże których skorupy pozostają zamknięte. W rondlu podgrzać sos chili wraz z bulionem warzywnym. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać sosem chili. Na makaronie ułożyć porcje małży. Udekorować posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *