Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • 20 dag bakalii
  • sól

    Sposób wykonania:
    2 szkl. mąki posiekać razem z masłem po czym wbić jajka i dodać płatki oraz odrobinę wody.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało elastycznie ciasto, które rozwałkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
    Następnie bakalie posiekać i wymieszać z resztą mąki oraz miodem. Masę bakaliowa rozsmarować na kruchym cieście.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Weronikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *