Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z masa serową

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 500 g tłustego sera
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • ½ szkl. słodkiej śmietany
  • ½ budyniu waniliowego
  • 4 łyzki cukru
  • ½ laski wanilii
  • rodzynki, migdały
  • gotowy lukier marcepanowy

Sposób wykonania:

  1. Ciasto rozwałkować i wykroić dwa placki 30 na 40 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i upiec w rozgrzanym piekarniku.
    W między czasie w rondelku stopić masło, wówczas dodać do niego ser.
    Całość podgrzać i dodać jajka, cukier oraz miąższ laski wanilii.
    Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać aż masa zrobi się rzadka, wówczas dodać budyń wymieszany ze śmietaną.
    Gotować nadal cały czas mieszając aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.
    Zdjąć z ognia i dodać rodzynki oraz posiekane migdały.
    Jeszcze ciepłą masę wylać na placek i udekorować według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *