Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek twarogowy z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 30 ag cukru
  • 20 dag masła
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ laski wanilii
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników

    Sposób wykonania;
    Blachę wysmarować dość grubo masłem, posypać pokruszonymi herbatnikami.
    Następnie ser razem z ziemniakami zemleć w maszynce a żółtka utrzeć razem cukrem, masłem i posiekaną wanilią.
    Do masy żółtkowej dodawać stopniowo ser z ziemniakami nie przerywając ucierania.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę ziemniaczaną i namoczone rodzynki, delikatnie połączyć.
    Ciasto wylać na blachę, powierzchnie posmarować śmietaną i posypać migdałami pokrojonymi w p paski.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *