Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek migdałowo- żółtkowy

Składniki:

  • 25 dag migdałów
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 10 dag ugotowanych żółtek
  • jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • ½ łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1/2 szkl. zarumienionych płatków migdałowych
  • masło

    Sposób wykonania;
    Masło utrzeć razem z cukrem po czym dodać przetarte przez sito żółtka, posiekane migdały jajka, tartą bułkę oraz aromat.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 35 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *