Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek makowy

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 600 g gotowej masy makowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynków
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • żółtko
  • sok z ½ cytryny
  • kieliszek rumu
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

  1. Ciasto ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
    W między czasie jabłka obrać bakalie zetrzeć na tarce i dodać je do masy makowej.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku miodem.
    Rozsmarować na podpieczonym cieście.
    Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać sok z cytryny i ucierać około 15 minut.
    Na koniec dodać jeszcze rum.
    Powstałym lukrem polać ciasto po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *