Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane truskawki z serkiem homogenizowanym

Składniki:
50 dkg dorodnych truskawek
Marynata:
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
Filling:
6 dkg migdałów bez skórki
6 dkg kruchych ciasteczek
2  żółtka
3 dkg cukru pudru
1 strąk wanilii (albo para kropli esencji waniliowej)
15 dkg serka homogenizowanego o smaku sernika
½ szklanki śmietany

Sposób przyrządzenia:
Umyć starannie truskawki u podzielić na połowę, lub jeśli duże na ćwiartki. Wymieszać dokładnie składniki marynaty i zalać nią truskawki na 1 godzinę. Migdały posiekać i przyrumienić je lekko na patelni o grubym dnie. Kruche ciasteczka rozkruszyć. Śmietanę mocno schłodzić i ubić ją. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę, nożem zeskrobać wnętrze, dodać do żółtek, cukru pudru i zmiksować na gładką masę. Do utartych żółtek dodać serek homogenizowany i ubitą śmietanę, wymieszać delikatnie łyżką. W szklanej salaterce ułożyć warstwami, odsączone truskawki, skruszone ciasteczka oraz masę serową z dodatkami. Przed podaniem schłodzić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *