Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewka po grecku

Składniki:

  • 700 g młodych marchewek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 425 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka greckiego miodu
  • 2 łodyżki tymianku
  • 6 łodyżek natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • posiekane zioła

Sposób wykonania;
Marchewkę pokroić w słupki i przełożyć do garnka.
Dodać oliwę z oliwek, wino, miód, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek oraz kolendrę.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dusić bez przykrycia około 20 minut.
Po tym czasie marchewki wyjąc a sos gotować od aż odparuje połowa płynu.
Następnie wywar polać marchewki a po ostygnięciu wstawić całość do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *