Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marcepanowy sernik

Składniki:


  • 2 cienkie spody biszkoptowe
  • likier wiśniowy do nasączenia biszkoptu

Masa:

  • 45 dag sera
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  2 łyżki rumu lub likieru pomarańczowego
  • 5 dag drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 15 dag drobno pokrojonych kandyzowanych owoców

Wierzch:

  • 20 dag masy marcepanowej lub lukier utarty z 10 dag cukru pudru i 2-3 łyżek wody


Sposób przyrządzania:

Przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj z alkoholem, czekoladą i owocami. Wokół jednego biszkoptu zapnij brzeg tortownicy. Nasącz alkoholem, posmaruj masą. Drugi biszkopt również nasącz alkoholem, przykryj masę. Wstaw na 4-5 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Ciasto wyjmij z tortownicy, polukruj lub przykryj płaszczykiem z rozwałkowanego marcepana. Udekoruj według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *