Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowe ciastka

 

Składniki:

  •  2 szklanki mąki
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  1/4 szkl. maku
  •  2 żółtka
  •  pół kostki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
    Wówczas dodać masło i razem posiekać.
    Następnie dodać jeszcze mak, śmietanę i żółtka.
    Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, które wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować go na niezbyt gruby placek.
    Powycinać z niego formakami ciastka. Jeśli nie mamy możemy użyć do tego zwykłej szklanki.
    Przełożyć ciasteczka na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż ciasta nabiorą złotego koloru.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *