Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron w sosie śmietanowo – miętowym.

Skład:

  • 40dkg makaronu spaghetti
  • sól
  • 30dkg mrożonego groszku
  • 15dkg szynki parmeńskiej
  • 1 szalotka
  • garść mięty
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 15dkg serka mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100ml bulionu

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Rozmrozić groszek. Szynkę rozdrobnić. Szalotkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Umytą mięte posiekać zostawiając kilka listków do ozdoby. Szalotkę zeszklić na oleju. Groszek ugotować w małej ilości wody tak aby był kruchy, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać bulion, serek i jogurt. Dodać do groszku, wymieszać ale nie gotować. Makaron wymieszać z sosem. podawać z szynka i miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *