Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron w sosie sojowym z tofu

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • kostka sojowa
  • ser tofu
  • sos sojowy
  • cebula
  • papryka
  • marchew
  • por
  • 2 ząbki czosnku ( wycisnięte na prasce)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy wg uznania
  • łyżka miodu
  • makaron nudle

Sposób wykonania:

  1. Makaron oraz kostkę sojową gotujemy osobno i odstawiamy. Kostkę najlepiej gotować w bulionie warzywnym, nabierze wtedy specyficznego smaku. Warzywa ( ilość według uznania, polecam dać dużo pora) kroimy na małe paski. Najpierw podsmażamy na oliwie czosnek z cebulka i miodem, następnie dodajemy resztę warzyw. Najlepiej w naczyniu typu wok. Warzywa dusimy do miękkości zalewając je spora ilością sosu sojowego. Gdy warzywa już dochodzą dodajemy pokrojone na małe kawałki tofu oraz kostkę sojową. Wszystko razem smażymy około 3 minut no sporym ogniu. Gdy jest już gotowe mieszamy z makaronem nudle.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Tomasz Kuś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *