Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z makowym farszem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml wody sodowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

    Farsz:

  • 120 g maku
  • garść rodzynek
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • sól

    Sposób wykonania:
    Podane składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą aby powstało gładkie ciasto z którego usmażyć naleśniki.
    W między czasie mak zemleć po czym wymieszać go z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą.
    Całość wymieszać i wlewać stopniowo gorące mleko.
    Na koniec wrzucić jeszcze rodzynki i przesmażyć.
    Powstałym farszem nadziać naleśniki, które złożyć w kopertę i podsmażyć na rozgrzanym maśle.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *