Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Litewski piernik

Składniki:

  • jajka 3 sztuki
  • cukier 25 dag
  • masło 15 dag
  • miodu 25 dag
  • rodzynki 5 dag
  • migdały 5 dag
  • orzechy włoskie 5 dag
  • przyprawa do pierników 2 łyżeczki
  • kefir 250 ml
  • mąka żytnia 25 dag
  • mąka pszenna 25 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

    Sposób przyrządzenia:
    Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, w rondelku należy
    rozpuścić masło i miód. Gdy miód ostygnie należy dodać utarte jajka.
    Bakalie należy sparzyć, zaś migdały i orzechy posiekać na drobno.
    Rodzynki, migdały i orzechy należy dodać do masy. Wsypać przyprawę do
    pierników. Dolać kefir, ciągle mieszając należy dodać mąkę i sodę.
    Brytfannę należy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć
    ciasto i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *