Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Limanda żółto płetwa z mandarynkami

Składniki:

  • 1,5 kg filetów z limendy
  • sól, biały pieprz
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • oliwa
  • 1 duża mandarynka
  • 1 szklanka oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • grubo posiekana bazylia
  • 1 łyżka białego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem oraz wędzoną papryką. Mandarynkę dokładnie obrać ze skóry i błon, podzielić na segmenty. Oliwki pokroić. Mandarynkę, bazylię, oliwki, imbir, wino odrobinę oliwy wymieszać, przyprawić, ponownie wymieszać. Na kilka godzin odstawić do lodówki. Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i odrobiną białego wina i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia uzależniamy od grubości ryby.  Upieczone filety podawać gorące z dodatkiem wcześniej przygotowanej sałatki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *