Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Likier korzenny

Składniki:

  • 3 dag migdałów
  • 50 ml jałowcówki
  • 3 dag kminku
  • 20 dag cukru
  • szczypta szafranu, kory cynamonu, goździków, suszonej mięty
  • 200 ml wody źródlanej
  • 600 ml winiaku

    Sposób wykonania:
    Sparzane i obrane migdały pokroić po czym zalać je jałowcówką.
    Następnie przełożyć je do gęsiorka, dodać pozostałe przyprawy razem z miętą.
    W między czasie wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru i odstawić do ostygnięcia.
    Chłodną wodę wlać do gęsiorka razem z winiakiem. Szczelnie zakręcić, potrzasnąć aby składniki się wymieszały i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
    Po tym czasie przecedzić przez drobne sitko lub gazę i przelać do butelek.
    Butelki powinny leżeć w ciemnym miejscu około 6 miesięcy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *