Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Likier angielski

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru

    Sposób wykonania:
    Sparzone pomarańcze i cytryny nakłuć widelcem i przełożyć do słoja.
    Zalać je spirytusem i wrzucić jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię.
    Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 4-6 tygodnie.
    Po tym czasie cytryny wyjąć a pomarańcze przekroić na pół, wycisnąć z nich sok i dodać do nalewu.
    Następnie cukier rozpuścić w odrobinie ciepłej wody po czym wlewać do niego stopniowo spiritus cały czas mieszając.
    Dolać wody aby płynu było około 2 litrów i odstawić do ostygnięcia po czym przefiltrować go przez bibułkę.
    Rozlać likier do butelek i odstawić na 4-6 miesięcy.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *