Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leszcz zapiekany na kwaśno

Składniki:

  • 1 duży leszcz o wadze około 1,5 kg
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek i natka pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Leszcza sprawić, wyfiletować, skórę ponacinać ostrym nożem na głębokość około 5 mm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut.  Mąki wymieszać. Rybę podzielić na porcję, każdą porcję obtoczyć w mące i usmażyć na dobrze nagrzanym oleju. Jeszcze niedosmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sokiem cytrynowym wymieszanym z zieleniną. Tak przygotowaną rybę zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *