Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwiczoły, bekasy, jemiołuszki i jarząbki

Składniki:


• 4 kwiczoły
• 5 dag słoniny
• 5 dag masła
• 1 dag tartej bułki
• 2 cytryny

Sposób przyrządzenia:
Ptaki te nie patroszą się.
Muszą koniecznie wisieć parę dni z piórami, potem je oskubać, zostawić nóżki, główkę i skrzydełka, osolić, obłożyć plasterkami słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać do żelaznego rożna i piec na dobrym ogniu, polewając masłem. Na dopieczeniu zdjąć słoninkę i posypać ptaki tartą bułką. Jeśli się upieką na rożnie, to w patelni gdzie ścieka sos, poukładać grzanki, przesmażyć je. Skoro najdą smakiem, wydać z ptaszkiem na półmiski, przekładając plastrami słoniny.
Na koniec wyciskając sok z 2 cytryn, skropić i niech pod przykrywą dojdą w smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *