Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuskus z tofu

Składniki:

  • 25 dag. kaszy kuskus
  • 15 dag. tofu
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • mięta

    Przygotowanie:
    Przyrządzić marynatę:
    Olej wymieszać z curry , papryką w proszku i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tofu pokroić w kostkę, włożyć do miseczki , zalać marynatą i odstawić na godzinę.  Kuskus wsypać do salaterki, zalać 1i1/2 szklanki wody i odstawić na 5 minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem winnym , przyprawić solą, pieprzem i miętą. Osączyć tofu z marynaty i dodać do kuskusu jak również ogórek i paprykę. Całość polać sosem, wymieszać i podawać.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *