Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuskus z grzybami i papryką

Składniki:

  • ¾ szklanki kuskus
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 15 dkg mieszanych grzybów
  • drobno posiekana natka pietruszki i bazylia
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Paprykę mocno zrumienić w piekarniku, umieścić w zamkniętej torbie plastikowej, a gdy ostygnie obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić. Na patelni rozgrzać minimalną ilość oliwy, dodać czosnek, mieszając smażyć jedną minutę, dodać całe lub rozdrobnione oczyszczone grzyby, smażyć aż lekko się zrumienią. W międzyczasie w miseczce zalać kuskus wrzątkiem, przyprawić, wymieszać, przykryć folią. Paprykę i zieleninę wymieszać z kuskus który wchłonął już wodę, skorygować smak przyprawami. Wyłożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć przygotowane grzyby. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *