Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurze udka duszone w śmietanowym sosie

 

Składniki:

  • 4 udka
  • 2 łyżki masła
  • kilka cebulek szalotek
  • 1 op śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • ¾ szkl bulionu warzywnego

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone udka natrzeć solą oraz sokiem z cytryny.
    Wówczas włożyć je do rondla z rozgrzanym masłem i obrumienić ze wszystkich stron.
    Następnie wrzucić do nich cebulki dymki i po kilku minutach zalać je bulionem.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Na koniec wymieszać śmietanę z mąką i surowym żółtkiem i wlać do udek.
    Dusić do zgęstnienia sosu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *