Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy pieczone w boczku

Składniki:


• 3 kuropatwy
• 3 duże plastry wędzonego boczku
• 10 szalotek lub małych cebulek
• 1/4 główki włoskiej kapusty
• 4 łyżki masła
• 2 jabłka
• pęczek tymianku
• łyżka soku z cytryny
• 1/2 szklanki bulionu
• 4 łyżki białego wina
• sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy umyć, natrzeć solą i pieprzem, do każdej tuszki włożyć po kilka gałązek tymianku.
Następnie tuszki owinąć plastrami boczku i związać nicią. Cebulki obrać z łupin.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona. Kapustę podzielić na liście, sparzyć wrzątkiem, wyłożyć nimi płaską żaroodporną formę. Połowę masła rozgrzać na patelni, obsmażyć kuropatwy, wyłożyć na liście kapusty.
Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulki oraz ćwiartki jabłek i dołożyć do kuropatw. Podlać połową bulionu i winem. Piec 30 minut w 200ºC, skrapiając bulionem. Resztę masła rozetrzeć z odrobiną soli i sokiem z cytryny, położyć na tuszkach przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *