Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy na grzankach

Skład:

  • 2 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki,
  • 2 grzanki z pszennego chleba,
  • 4 plasterków tłustej, surowej szynki,
  • 40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 gałązki szałwii,
  • 1 ząbek posiekanego czosnku,
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki koniaku,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

Skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii, następnie przyprawić po wierzchu. Kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi. Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki. Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy podawać na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *