Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwa okryta czerwoną kapustą

Składniki:

  • 1 kuropatwa
  • 1 plaster słoniny
  • 5 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • łyżka gęsiego smalcu
  • 3 łyżki masła
  • 2- dag surowej kiełbasy wieprzowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kuropatwę odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
    Po tym  czasie opalić i natrzeć solą oraz pieprzem.
    Następnie  obsmażyć kuropatwę na rozgrzanym maśle ok. 15 min.
    W między czasie pokroić kapustę na 4 części, które gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min. po czym odcedzić i posiekać.
    Obsmażoną kuropatwę wyjąć a do tego samego garnka wrzucić pokrojoną słoninę i stopić.
    Naczynie żaroodporne wyłożyć połową kapusty, na niej ułożyć kuropatwę, którą obłożyć plasterkami marchewki cebuli po czym polać całość roztopionym smalcem i przykryć pozostałą kapustą.
    Na samym wierzchu ułożyć jeszcze boczek pokrojony na duże kawałki oraz kiełbasę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok. 2 godz.
    Upieczoną kuropatwę podzielić na mniejsze porcję.
    Przed podaniem ułożyć je na kapuście, obłożyć kiełbasą pokrojoną w plasterki, marchewką oraz posypać skwarkami.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *